rss
logo
 
woensdag 26 september 2018

Toverballen

Ik wil het eens hebben over kleur. Ik constateer dat het kleurpaard in is. Niet bij mij, ik ben geen fan van kleurfokkerij want als alle moeite wordt gestoken in het laten vererven van dat ene stippeltjespatroon, waar blijft dan de aandacht voor een degelijke bouw, harde hoeven en een goed karakter. Het is tenslotte maar de buitenkant, en u kent het spreekwoord: 'een goed paard heeft altijd goed haar', met andere woorden de kleur doet er niet toe als het dier zelf maar deugt. Je hebt mensen die een Fries kopen alleen omdat hij zo mooi zwart is, of een Tinker vanwege zijn leuke witte sokken, zonder verder ergens op te letten. Een bonte stoet appaloosa's, palomino's, pinto's, overo's, albino's en grullo's trekt voorbij, maar ik laat ze voorbijgaan.

Elke kleur is voor een paard dus in principe goed, alleen maak ik een uitzondering voor bonten. Als ik iets bonts in de wei wil hebben kan ik een koe aanschaffen hè. Zo denk ik erover. Ieder zijn eigen keuze verder, maar ik hou mij bij de traditionele kleuren. Geef mij maar gewoon een vos, bruine, zwarte, met normale aftekeningen. Een goede schimmel is ook een goed paard, al zijn ze minder praktisch want moeilijk schoon te houden.

Wat we momenteel in de wei hebben staan is niet helemaal duidelijk. Napoléon begon als schimmel, maar nu?

schimmel1

Hij verandert elke dag, met grote inzet en uitsluitend met gebruikmaking van natuurlijke pigmenten.

schimmel2

Hirondelle kost het wat meer moeite, met haar uitgangskleur, maar die komt er ook wel. Zwart, is haar bedoeling uiteindelijk en het gaat de goede kant op. Volhouden maar.

schimmel3

Dus wat hebben we hier nu? Een roodschimmel en een vosbruine. Ik ben benieuwd hoe onze toverballen er morgen weer bijstaan.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR