rss
logo
 

Een ruiter die nooit valt ...

Nou dat was me de dagtocht wel. Om negen uur verzamelen, best vroeg voor ons, paarden poetsen, wegrijden, terugrijden om Emma de kettinghond weer vast te leggen, weer wegrijden. Het regende op dat moment nog niet.

rando

Het eerste dat viel was een handschoen, dat viel nog mee, een stukje terugrijden en R pikte hem weer op, zo uit en weer in het zadel.

Het tweede was de Appaloosa, die viel uit. Al na vijfhonderd meter duidelijk kreupel. Terug naar stal, met Olivier en al.

Het derde dat viel was een van mijn overtuigingen. Ik verkondig al jaren dat een ruiter die nooit valt geen echte ruiter kan zijn. Vallen hoort gewoon bij leren paardrijden en wie dat nog nooit gedaan heeft, kan dus geen goede ruiter zijn. Welnu. Die overtuiging is vandaag onderuitgegaan.

Er gebeurde namelijk iets heel dramatisch. Na ongeveer drie kwartier rustig stappen en een kalm stukje draven zakte plotseling Roxane, met R op haar rug, door de voorknieƫn, zeeg door haar achterbenen neer, plat op haar zij, en legde het hoofd op de grond. Toen ze eenmaal lag, stapte R kalm af.

Daarna was er een hoop gedoe met twee veeartsen op het bospad, een flinke dosis instantmedicijn, inwrijven met een soort Vicks (wat heerlijk naar verkoudheden rook), het laten aanrukken van de trailer en warme dekens, laden en afvoeren van het paard (en de ruiter) naar huis. Een darmprobleem, en dat bij een paard op leeftijd met een geschiedenis op dit gebied. Het liep voorlopig goed af, toen we aan het eind van de verregende middag terugkwamen stond Roxane tevreden te kauwen in haar box. Een weekje kalm aan doen en dan weer eens rustig beginnen te werken. Gelukkig maar.

Maar mijn overtuiging moet ik herzien. Want een ruiter die er nog niet eens afvalt als zijn paard onder hem vandaan zakt, moet wel een goede ruiter zijn. R verdient beter dan een dagrit die na drie kwartier al afgebroken wordt. Die verdient een ruiterbewijs.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR