rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Roodkapjes oma

Hier een vloer leggen is niet zo gemakkelijk. Om te beginnen moest er nodig worden uitgeslapen. Daarna ontruimden we dat deel van de kamer dat we onderhanden wilden nemen en zetten de meubels aan de kant. Dan staat alles op zijn kop, het huisje is zo klein. Okee, van start. De eerste plank van de dag.

Maar hee. Reed daar niet iets de oprit op? Het was moeilijk te onderscheiden vanwege de mist, maar het Ventje zag ze aankomen.

parket1

Het was de Kerstman. Een jong exemplaar. Nog geen baard, maar wel het voorgeschreven pak met muts. En een brilletje. Uit het bestelwagentje dat hij bestuurde, rolden minstens acht mensen tevoorschijn. Dat mag niet, zoveel passagiers in een combi, maar ach, lokaal verkeer. Allemaal uit Suxy. Het was de Club des Jeunes en ze kwamen ons bezoeken. Waarom? Omdat wij oud zijn. 60+.

Ik dacht dat het zoiets was als Sint Maarten of het Luxemburgse Liichten, in ruil voor gezang aan de voordeur deel je een hand snoep uit of wat geld, maar nee, daar kwamen ze niet voor. Integendeel, wij kregen een doos gemengde koekjes met chocola. Ik voelde me meteen Roodkapjes grootmoeder.

Bij gebrek aan zitplaatsen stelden ze zich staand in een kring op. Zes jongens en twee meisjes. De jongens wilden wel un verre drinken, wat een flesje bier bleek te betekenen, een glas hoefde er niet bij. Vandaag en morgen krijgt iedere inwoner van 60+ in het dorp zo'n doos koekjes van ze. Waarom? Gewoon omdat het leuk is om de mensen in je dorp te kennen. Ze zitten op het Athénée in Izel, op school in Arlon of studeren in Luik. Daar zitten ze op kot. Ook de Franstaligen noemen dat een kot, net als de Vlamingen. Voor Nederlanders klinkt dat als een kippenhok. Nou, veel groter was het ook niet, vonden ze. Onze jeunes organiseren verder elk jaar het Grand Feu, dat werkelijk heel groot is, en de rommelmarkt. Kortom, babbeldebabbel. Na een goed half uur gingen ze weer eens verder, anders kwamen ze in twee dagen niet toe aan alle veertig adresjes in het dorp. Een gezellig stel.

parket2

De vloer leggen schoot zo natuurlijk niet erg op. We kwamen halverwege.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR