rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Theoretisch dilemma

Ik kwam op de gedachte doordat we nu al twee jaar (in plaats van de zes maanden die we gedacht hadden) in een huisje wonen dat is gebouwd volgens de normen van 1973 of daaromtrent. Geen buitenmuurisolatie, enkelglas, ongeïsoleerde leidingen, dat was toen normaal. Er gaat heel wat warmte verloren, zo door de kieren het heelal in. Omdat het maar tijdelijk is, is dat niet erg, we gaan het in het nieuwe huis straks natuurlijk degelijk aanpakken met driedubbel glas, een slim ventilatiesysteem, dikke muren en een aardwarmtepomp. Geen passiefhuis maar wel een maison 'basse energie'. Goed.

Maar wat kost dat wel niet, een nieuw huis bouwen. Ka-pi-taaa-lun. Al die stenen en leidingen en nieuwe deurklinken en dat graafwerk en die energie en het gedoe die daarin gaan zitten. Daar hoef ik niet voor te rekenen, dat kan ik op mijn met stro gevoerde klompen aanvoelen dat we voor minder geld de rest van ons leven onoverzienbaar grote plassen stookolie kunnen bekostigen en het midden in de winter met alle ramen open 30° kunnen stoken. Dan nog zijn we goedkoper uit.

Hetzelfde verhaal voor de auto. Het model van 2013 is stukken zuiniger en natuurlijk ook veel en veel duurder dan die olifant van 10 jaar oud die 1 op 5 loopt. Die raakt zo'n verkoper aan de straatstenen niet meer kwijt heden ten dage. Maar bedenk eens hoeveel diesel je kunt opstoken van het prijsverschil. Als je zo'n oude stinkerd koopt voor 1500 euro en die elke paar honderd kilometer volgooit met peperdure brandstof, dan ben je toch nog steeds goedkoper uit dan als je dat nieuwe model aanschaft dat door clevere technologie nog weer een fractie minder verbruikt dan dat van het jaar daarvoor. Een kwestie van koelbloedig rekenen.

Wie zich zorgen maakt over deze energieverspilling moet in de redenering ook betrekken hoeveel energie het kost om al die bouwmaterialen en die nieuwe auto te fabriceren.

Okee. Voor de meerprijs krijg je ook meer comfort. Een huis dat niet tocht en een auto die niet stinkt. Maar mogen we zo egoïstisch zijn? Voor wat extra comfort al die energie spenderen?

In de praktijk is dit voor ons helemaal geen echt dilemma. We doen het natuurlijk niet, we zijn niet gek. Over een poosje staat hier een goed geïsoleerd huis met een energiezuinige auto ernaast. Maar economisch gezien is dat eigenlijk helemaal niet zo logisch. Zijn wij dus verstandig bezig? Ik vraag het u af.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR