rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Microklimaat

Koud hè. Maar wel mooi. We maakten twee wandelingetjes, een met Jay en een met Titan, om ze de omgeving-onder-een-dikke-laag-sneeuw te laten verkennen. Met Harissa hadden we gisteren al een rondje gemaakt.

Anders hangen ze daar maar rond in die wei en komen wekenlang nergens, het is goed voor het moreel en voor hun conditie. Dat geldt trouwens ook voor ons. Zo'n eind lopen door diepe sneeuw met een paard aan de lijn gaat heel wat sneller dan zonder paard, niet dat ze trekken maar ze stappen wel vlot door. Gezonde exercitie.

microklimaat

Dat was overdag. Nu waait het dat ons dak ervan kraakt. Het is -5° maar het voelt aan als -15°. R is bang dat wij ons hebben gevestigd in een regio met een abnormaal siberisch microklimaat, waar het alltijd veel kouder is dan overal elders. Zelf denk ik dat het weer in heel noordwest Europa momenteel zo is. Wel wonen we nu wat hoger (380 m) dan in ons vorige huis (195 m). Daar is het nu -3° heb ik net even nagekeken. Goed, iets minder koud, maar veel scheelt het niet. Hoe dan ook, fait accompli, we wonen hier en ik ga de eerstkomende decennia niet weg als het aan mij ligt.

Het heeft geen zin te klagen over kou en sneeuw. Het is winter, een verschijnsel dat zich elk jaar een tijdlang voordoet. Iedereen voor wie dat een eye-opener is, kan zich beter verdiepen in de emigratiemogelijkheden naar Mexico of landen rond de Sahara. Of Nieuw-Zeeland, daar is het koud in juli, als u dat soms beter bevalt.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR