rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Rond

De architect had geen airco en het gespecialiseerde zonweringsbedrijf dat we bezochten evenmin. Je zou zeggen dat zo'n firma het binnen lekker koel houdt zodat de klant dat toeschrijft aan de uitstekende zonweringsystemen die daar worden verkocht, maar nee. Misschien is de filosofie dat het daar binnen zo bloody hot moet zijn dat de klant beseft dat zonwering echt onmisbaar is. Je weet het niet hè, iemand die gaat bouwen maakt alles voor het eerst mee.

Wat de keuze betreft, die is nu wel rond. Wonderlijk dat we zoiets fragiels als het systeem voor het weren van zon en insecten nu al moeten kiezen, terwijl bijvoorbeeld iets stevigs en tastbaars als de bestrating van het terras nog best kan wachten. Ik zou zeggen, eerst de basis en dan de fijne afwerking. Alsof het nieuwe huis rondom in de modder mag staan maar als je dan toch zo goed en zo kwaad als het ging over de hobbels en kuilen bent binnengeraakt, dan is het daar tenminste niet warm en/of kriebelig.

Maar die volgorde wordt ingegeven door de specificaties voor de ruwbouw. De zonwering neemt meer of minder plaats in op de kozijnen en dat heeft weer invloed op de hoogte of diepte of allebei, van de lateien boven de ramen. Allemaal heel logisch.

De bewoner kan niet overal verstand van hebben maar daarvoor hebben we de architect, het technische mannetje en de zonwering- en horrenspecialist. Daarna is het aan ons om te bedenken of we het desbetreffende systeem over twee jaar waarschijnlijk nog steeds handig, afdoende en mooi vinden. Het is te hopen want dat ligt nu vast.

Op naar de volgende ronde: het vinden van de enige-juiste-bekwame-niet-te-dure-degelijke-betrouwbare-deskundige-vlotte-eerlijke-en-punctuele aannemer die bovendien vriendelijk in de omgang is en niet halverwege de opdracht failliet gaat. Ik doe niet aan doemdenken maar je hoort verhalen.

En dan twee jaar niet opletten en alles is rond, inclusief een mooie tuin met volwassen fruitbomen en een romantisch slingerend paadje bij de vijver. Kan ik me voorstellen. Bovendien, de bestrating voor het terras, die weten we al.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR