rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Warm werk

Dagenlang druk. Geen tijd om te loggen, maar het moet anders zijn we alles zo weer vergeten. Het valt nu al niet mee om alles te recapituleren. Hoe was het ook weer?

Maandag om 7 uur 's ochtends present na een nacht zonder slaap. Overal jeukende rode vlekken, krabkrabkrab, geen mazelen maar uitslag door de warmte; nog nooit eerder meegemaakt, ik ben juist altijd trots dat ik nergens allergisch voor ben. Maar ik had geen last van (en ook geen tijd voor) slaap terwijl we de eerste 150 balen hooi ophaalden bij Philippe. Dat is een hoge kar vol. Ik stapelde de balen op elkaar in het land en de mannen staken ze op de kar. Vervolgens in de hooischuur opstapelen samen met Olivier, warm en stoffig, en 's avonds haalden we de tweede helft.

Die bleef op de kar, en dinsdag stapelden we de lading met zijn tweeën in de schuur. 's Ochtends, dan is het nog niet zo warm, heel verstandig van ons. Toch was het 29° toen we ermee klaar waren, bezweet, bekriebeld en besnot, maar hee, dan heb je ook wat. Een hele hoge stapel, nog hoger dan vorig jaar.

Woensdag naar AgriVance voor graszaad en naar een tuinbedrijf ter oriëntatie, en 's avonds leek het een goed idee om de refus die R laatst had gestrimd even weg te harken. Dan ligt het niet in natte plakken op het veld als het gaat regenen. Harkharkhark, kruikruikrui. Dat leek een enorm karwei toen we ermee bezig waren, maar toch was het in anderhalf uur geklaard. Met een tractor en bloter gaat het nog veel sneller, R is weer op zoek maar een goede tractor vinden valt niet mee.

Graszaad. Een deel van het achterveld is door al die vrachtwagens, walsen en betonmolens van de laatste tijd lelijk geplet, daar moet weer gras komen. Dat hield donderdag de volgende eenmalige werkzaamheden in.

Harken. De geplette grond openharken (R) en de stenen die daar uitkomen naar de overkant kruien (ik). Die stenen kunnen daar mooi dienen als opritje naar het weiland, dan is dat straks in nattere tijden niet modderig.

harken

Daarna zaaien, twee kilo paardenweidegraszaad met de hand uit een blauw plastic emmertje. Echt mannenwerk.

zaaien

Tot slot moest het worden geplet, dan spoelt het niet bij de eerste regenbui weg. R schroefde twee plankjes onder mijn klompen en vooruit maar. Stapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstapstap.

pletten

Waarom eigenlijk onder mijn klompen. Nou. Gewoon. Iemand moet het doen. R sproeide daarna het hele stuk met de tuinslang, waarbij ik ook even geraakt werd (lekker fris), evenals de paarden maar die vonden het maar gek. Wacht maar. Als de boxen klaar zijn, komt daar een vaste tuinslang en dan komen ze er wel achter dat een frisse douche heerlijk is na een dag warm werk.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR