rss
logo
 
zondag 22 juli 2018

Zwart

R is weer een week weg, klussen in Nederland. Deze keer bij zoon 2, die niet slechts de badkamer maar zo goed als het hele huis wil renoveren. Wat die jongens bezielt, eerst werken ze een paar jaar hard om hun ruime drive-in woning (ze hadden allebei een soortgelijke, vlakbij elkaar in dezelfde wijk) prachtig strak op te knappen, als klapstuk wordt de gehele tuin betegeld, en nu opeens is de krappe dertigerjarenwoning met erker en balkenplafond favoriet. Met grote tuin allebei, dat is fijn voor de kinderen, gras.

's Avonds laat belt hij om verslag te doen van het verbouwingsleed, en ik vertel dat de Belgische luchtmacht kennelijk oorlogsdreiging voelt want er wordt aan een stuk door gevlogen vanavond. Abnormaal, nooit hoor je hier een vliegtuig en nu blijven ze maar aan het straaljageren in het pikdonker. Of het is één piloot die gek geworden is en rondjes vliegt tot de brandstof op is. Raar lawaai.

Het verschijnsel had wel een gunstig neveneffect. Ik ging in het donker even de wei in om te kijken hoe de paarden reageerden op al dat gevlieg. Niet. Wij, schrikachtig? Pffff. Ze stonden kalm te grazen. Titan wilde weten waar de baas bleef. Ik vertelde hem dat het nog een paar dagen ging duren. De pluimstaart van de buren kwam kijken, twee groene oogjes in het schijnsel van de zaklamp. Jay en Harissa snuffelden aan mijn handen. Alles okee. Rust, op die straaljager na.

Ik deed de zaklamp uit. Donker. Helder. De lucht was inktzwart, ik telde miljarden sterren, in de gauwigheid heb ik er misschien een paar gemist. Hele melkwegen stonden goed zichtbaar aan de hemel. Ik begreep weer waarom dat ook wel 'uitspansel' wordt genoemd. Wat een oneinigheid, zomaar voor het kijken, in ons eigen weiland. Daar zouden we veel vaker van moeten genieten, maar we zijn 's avonds laat meestal gewoon binnen.

Kijk eens aan. Alweer een goede reden om een hond te nemen. Dan kunnen we 's avonds nog een rondje heelal doen.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR