rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Natuur

Jay en ik inspecteerden de toestand van de natuur in deze omgeving (voor de insider: tot het bruggetje voor Straimont). Daar zal ik nu verslag van doen.

Allereerst de visstand. Daar gaat het goed mee. Langs de Vierre (insider: het veld waar tot voor kort de scouts bivakkeerden) stonden wel twintig auto's, waaronder die van enkele gardes des eaux et forêts (blauw zwaailicht). In de Vierre liepen zeker tien mannen met grote schepnetten en in het weiland draaide een aggregaat, broembroemm.

Jay en ik namen poolshoogte, waarbij mag worden vermeld dat Jay niet bang was voor het broembroemmende apparaat. Een vriendelijk meneertje legde uit dat hier elektrisch werd gevist, en toen ik zo keek: ?!?!?, lichtte hij toe dat het een controle van de visstand betrof die eenmaal per vijf jaar wordt uitgevoerd en dat de resultaten bemoedigend waren: er zwemmen nu weer vissoorten in de Vierre die bij de vorige controleronde niet waren aangetroffen. We gaan erop vooruit. Het meneertje sprak verder nog zijn bewondering uit voor Jay, 'elle est très belle', zoals hem ook geraden was, en daarna zetten we onze inspectietocht voort.

In het Natura 2000-gebied een eindje verderop bleef Jay stokstijf stilstaan. Er ritselde wat in het daar groeiende hoge gras en ondoordringbaar struikgewas. Alarm! Inderdaad zwerven er in dat gebiedje een paar halfwilde kalveren rond, dat hadden we laatst al opgemerkt. Ik vertelde Jay dat er geen reden was om bang te zijn omdat het maar kalveren waren en geen beren.

Ha. Dat kon ik nu wel zeggen maar met die vis zonet was het ook al zo dat er nieuwe soorten waren opgedoken, van wieweet waar vandaan, wilde vis hè, geen tamme kabeljauw ofzo, en dat geritsel kon dus ook heel best van recent gearriveerde beren zijn of anders wolven, die zijn ook weer in opmars, heel gevaarlijk. Als paard kan men niet voorzichtig genoeg zijn.

Omdat ik als mens geen zin had om daar tot het eind van de middag te blijven stilstaan voor het geval ze toch gelijk had, steeg ik af en liep voorop. Geen beer te zien. Toen was het goed. Als ik dan durfde, had zij er ook wel weer vertrouwen in. Vooruit maar weer.

natuur

Eenmaal weer thuis werd er gerold, een slokje gedronken en aan de andere twee verslag gedaan van haar avonturen. 's Avonds kwam Fred nog om Harissa en Titan te beslaan. We proberen onze paarden een interessant leven te bezorgen. Volgens mij is dat vandaag wel weer gelukt.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR