rss
logo
 
vrijdag 20 juli 2018

Gezond en wel

Woensdag moesten we onwijs vroeg op. On. Wijs. Voor ons doen dan, onderweg zag ik hier en daar toch wel enkele verlichte ramen. In elk geval weten we nu zeker dat het in deze tijd van het jaar om half zes buiten nog helemaal donker is. Een prehistorische tijd van opstaan, vonden wij. Een hard bestaan.

Wat het nog Spartaanser maakte was dat we zonder ontbijt of zelfs maar een kopje thee op pad moesten. En voedsel, daar kunnen wij nog wel zonder, maar geen thee dat is echt afzien. En dan nog dat hele eind rijden op dat uur, brrr.

Maar ik mopper niet. Ik klaag vooral niet. Ik mag helemaal niet mopperen, integendeel. De avond ervoor was al zo feestelijk en dat is nu alleen maar nog beter geworden. Daar mag ik weleens heel goed bij stilstaan, iets wat ik op normale dagen zelden doe.

Het feestelijke moment gisteravond was namelijk het invullen van de vragenlijst die we vanochtend moesten meebrengen. Rookt u? Nee. Drinkt u? Nee. Wordt u 's morgens meestal moe wakker? Nee. Hebt u ooit een ernstig ongeval gehad? Nee, nooit. Zijn er familieleden overleden aan hart- en vaatziekten? Nee. Aan diverse soorten kanker dan? Ook niet. Gebruikt u medicijnen? Nee. Hebt u last van dit? En van dat? Wel eens een ernstige ziekte gehad? Nee. En nog tientallen vragen meer. Voelt u zich meestal fit en gezond? Ja.

Dat is fantastisch, als je er bij stilstaat. Ik denk bij het wakker worden zelden 'hee wat fijn, mijn benen functioneren normaal, mijn hoofd doet het, mijn wenkbrauwen vallen niet uit en ik verlies tijdens het traplopen niet mijn evenwicht'. Maar dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend. We moeten dat eigenlijk iedere dag vieren. Alles doet het nog, hoera, we zijn fit en gezond.

Het onwijs vroege opstaan was nodig voor een uitvoerig medisch onderzoek waarin werd gekeken of datgene wat wij dachten te voelen ('fit en gezond') ook wetenschappelijk kon worden aangetoond. Het moest helemaal in Luxemburg gebeuren omdat het uitging van R's werk. Médécine préventive ofwel dépistage, waarbij wordt uitgezocht of je niet iets akeligs onder de leden hebt dat je zelf nog niet voelt, zodat er mogelijk nog tijdig wat tegen gedaan kan worden. Goed initiatief.

En het was zo. De uitslag van sommige tests moeten we nog wel afwachten, maar de medici bevonden ons ook 'fit en gezond'. Yes. Dat is wel een rondedansje waard.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR