rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Kijkdoos

Dit donkere plaatje onthult meer dan u denkt. In de allereerste plaats natuurlijk Het Ventje, die op zijn vaste uitkijkpost zit voor het keukenraam. Maar er is meer.

kijkdoos

Wat ziet ons Ventje namelijk? Het overbuurhuis. We wonen nu immers midden in een dorp, er is hier bebouwing, auto's, tractors en af en toe een voetganger. Overburen, dat is hij niet gewend. Niet zozeer de mensen boeien hem als wel hun kippen, dikke bruine. Ook bij de andere overburen lopen kippen, een hond die weleens los mag en een zwarte kater met een lange staart. Spannend allemaal.

Na bijna twee weken heeft Het Ventje enkele rotsvaste routines opgebouwd. 's Nachts slaapt hij bij ons. Overdag slaapt hij op zijn dekentje, op de schapenvacht of in het zwarte stoeltje in de keuken. Dat is een nieuwe plek, maar die was na één keer al traditie. Hij is daar bijna onzichtbaar maar kan zelf wel een oogje in het zeil houden. Voir sans être vu is zijn devies.

Na het ontbijt dringend naar buiten, zoals in Suxy, hoeft hij nog steeds niet, zolang hij zijn kijkdoos maar heeft. O wee als we het gordijn niet op tijd voor hem opendoen. Ook het logeerkamerraam is een vaste uitkijkpost, vanaf de eerste verdieping kan hij die zwarte van de buren nog beter volgen, evenals het komen en gaan van de buurman, aan wie naar wij vermoeden een steekje los is. Ook loopt er weleens een man met een kruiwagen. Les Bulles druk? Ik zeg u, Almelo is er niets bij.

De brede vensterbanken zijn dan ook een uitkomst. Tegen de inkijk door al die voorbijgangers heb ik aan de voorkant weliswaar de oude keukengordijntjes uit Suxy opgehangen maar een van onze handige kubusjes biedt Het Ventje een solide hogere positie voor zijn functie als Supervisor van Alles.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR