rss
logo
 
donderdag 18 oktober 2018

Balkonscene

We oefenen. Komende week gaan de elektriciens frezen en boren en dan moeten we een plan klaar hebben. 'Waar moeten de schakelaars komen mevrouw, en wilt u een, twee of 17 stopcontacten in de woonkamer?' Het goede antwoord is waarschijnlijk 17, voor de veiligheid en beter mee- dan om-verlegen, maar het moet ook weer niet te gek worden. Als alles straks klaar is valt het niemand meer op maar nu we ze moeten aanduiden, vinden we het verbijsterend hoeveel lichtpunten er nodig zijn in een heel gewoon huis voor twee personen die verder niks bijzonders doen.

Om een reële inschatting te kunnen maken hoe het er later gaat uitzien en dus waar die stopcontacten dan zo nodig moeten komen, simuleren we wat meubels door middel van verhuisdozen. Zo kunnen we ons er een voorstelling van maken hoe breed de bank is, tot waar het aanrecht komt en of het bed wel in de kamer past. Beproefd systeem.

Toen ik op onze bank van karton zat en naar boven keek, kreeg ik een idee. Het plafond in de woonkamer is nogal hoog. Meer dan 5 meter. En we hebben boekenkasten die ook vrij hoog zijn, 2,75 meter als ik me niet vergis, ze staan al meer dan drie jaar in de opslag dus precies weet ik het niet meer. In het vorige huis hadden we een laddertje om bij de bovenste planken te kunnen, dat was niet zo handig want een ladder op en af met een stapeltje boeken in de hand is niet je dat en toen ik een keer met laddertje en al naar beneden kwam en bijna een been brak, hebben we het afgedankt.

balkon1

Ook in dit huis passen die kasten makkelijk onder het plafond dus moeten we weer iets verzinnen om boven te komen. En nu dacht ik, als we eens een boekenbalkonnetje creëerden. We zagen de kasten af op pakweg 2 meter en het bovenste deel zetten we op het balkon. Dat is een fijne en veilige plek om een mooi boek uit te zoeken, en meteen een prachtige uitkijkpost voor als de paarden aan de overkant in de wei lopen, of bijvoorbeeld, als R van huis is, om te zien of hij er alweer aankomt. Kijk.

balkon2

Het balkon loopt gelijk met de dwarslat in het raam, is een meter diep en er komt een glasplaat of reling voor zodat men niet naar beneden duikelt maar die wel licht doorlaat, en zowel boven als beneden is voldoende loopruimte, hoewel boven niet veel.

R vindt het te druk. Een mooi hoog plafond komt beter tot zijn recht als er niet van alles onder hangt. En vooral: hoe kom je boven? Er is geen plaats voor een trap, de woonkamer is niet overdreven groot en er blijft te weinig loopruimte over achter de bank langs. Een trap neemt een hoop ruimte in, zelfs een smalle trap.

Daar heeft hij wel een punt. Maar geen nood, dan nemen we daar toch gewoon een laddertj ...

Hm.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR