rss
logo
 
donderdag 18 oktober 2018

Warmte

Overdag zijn we eigenlijk altijd in Suxy. In het huis in Les Bulles is weinig anders te doen dan koken eten en slapen, activiteiten voor als het buiten donker is. Okee, er is ook internet, wifi, centrale verwarming en warm-en-koud-stromend water. Dat is er in Suxy allemaal niet.

Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Het buitenzijn, de paarden, het uitzicht, de diverse kleine en grote karweitjes, de vogelgeluiden (merels, kraanvogels, straaljagers), de bosbouw rondom (kappen, wegslepen, afvoeren), vragen van de Mannetjes, bezoek, er is altijd wat gaande.

In de sellerie zetten we koffie en thee, water halen we uit de slang bij het huis. In dit seizoen wordt het wat kouder maar dat lossen we zo op.

vuurkorf

Als het droog is, staat de vuurkorf buiten met twee stoeltjes erbij. Lekker om af en toe even op te warmen als we bezig zijn. En bij regen moet het karretje opzij en zetten we hem onder het afdak. Dan is buitenwerk meestal niet aan de orde en van stilzitten krijg je het koud. Dan wordt het al gauw armetierig. Kleumerig. Akelig. De vuurkorf maakt alle verschil.

Hout hebben we genoeg. Er ligt nog een grote stapel oud hout onder het dekzeil, van drie jaar geleden toen we de bosranden opruimden. Eigen productie als het ware. Meidoorn, lijsterbes, populier en onbekend merk.

En er komt nieuw bij. Het berkenhout haalden we uit het bos van de achterbuurman (met toestemming van de houtexploitant, die de enkele tussen de sparren groeiende berkjes helemaal niet interessant vindt). En toen onlangs het terrein rond de ruïne werd gekapt bleef er een stapel dikke eikentakken over. Of wij die niet wilden hebben, vroegen de de spraakzame jongemannen, dan hoefden zij ze niet af te voeren. Dus die liggen nu bij ons.

Zoals bekend, levert hout stoken drie keer warmte. Zagen, kloven en stapelen moet namelijk nog gebeuren.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR