rss
logo
 
woensdag 26 september 2018

Zelfs op een klein rondje ...

Dinsdag zat er dan eens een klein gaatje tussen de buien. Wel veel wind maar het sneeuwde, regende of hagelde tenminste even niet. Er op uit met de paarden, nu of nooit. Na een halfuurtje stevig doorpoetsen was de meeste modder uit de vacht en konden we met goed fatsoen de wijde wereld in.

R ging rijden met Titan, een 'klein rondje' van ongeveer drie kwartier, en ik ging lopen met Harissa aan de hand. Ik was mijn rijbroek vergeten maar dat hinderde niet, lopen met een paard is net zo leuk. We gingen elk een kant uit, goede training voor de paarden om te leren niet aan elkaar te kleven en netjes te doen wat de ruiter van ze vraagt. Dat ging goed, en aan het eind van de tocht kwamen we elkaar weer tegen, niet ver van huis.

Daar kwamen ze ons tegemoet, Titan en R, over het zandweggetje. Titan galoppeerde hard, ging in draf over en galoppeerde weer aan, en kwam vlakbij Harissa met piepende banden tot stilstand. Er was iets geks. Hij zwiepte met zijn staart, trapte fanatiek achteruit en bokte, iets wat hij nooit doet, en hij hield niet op. R is een goede ruiter en niet bang, maar dit leek wel rodeo rijden. Tussen twee bokken door wist hij af te stijgen en we probeerden te kijken wat er aan de hand kon zijn zonder in de gevarenzone te komen.

Dat viel nog niet mee. Genade, wat kan die ruin trappen, wat een kracht in die achterhand. Als zo'n hoef je raakt, vliegt je schedeldak met een boog het bos in, dus gepaste afstand houden is geboden. Bovendien had ik Harissa aan de hand, die het allemaal ook nogal indrukwekkend vond. Maar opeens zag ik het: Titan had een tak vol doorns in zijn staart, helemaal in de haren vervlochten, die hij door achteruittrappen probeerde kwijt te raken, natuurlijk zonder dat hij kon zien wie of wat hem daar van achteren belaagde. Het arme dier. Hij stond te zweten en te snuiven en keihard recht naar achter te trappen, behoorlijk in paniek.

Kort en goed, ik greep Titan bij de teugel en R wist de staart te grijpen en de tak te verwijderen. Pfoe, opluchting bij alle betrokkenen. Het liep met een sisser af, Titan had bevestigd gekregen dat hij zich bij zijn baas kan melden als hij in nood zit en wij dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, zelfs bij het rijden van een 'klein rondje' van niet meer dan drie kwartier vlakbij huis.

titan

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR