rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Twee mijlpalen

Ik heb twee mijlpalen te melden, in willekeurige volgorde. Onmogelijk te zeggen wat in een mensenleven belangrijker is, het een of het ander.

Mijlpaal 1. Voor het eerst maakte ik zelf mayonaise. Dinsdag 7 juli 2015, 61 jaar oud.

Waarom nu pas? Dat komt, in de keuken ben ik een totale autodidact. Mijn moeder moest als meisje hard werken en nam zich voor dat haar dochter later niets zou hoeven doen in het huishouden. Lief. Het gevolg was natuurlijk dat ik niets kon. Als student leerde ik wonderstamppot ('heet water erbij en roeren') en later pikte ik al experimenterend van alles op zonder basis of de inmenging van kookologen. Zodoende kan ik nog steeds geen bloemkool-met-witte-saus, maar Tom yam koong weer wel. Het kon erger.

Een paar jaar geleden bereikten we een andere belangrijke etappe: eigen friet. Beter laat dan nooit, en deskundige reageerders voorspelden toen al dat eigen mayonaise in het verschiet lag, maar dat duurde tot gisteren. Allerlei kooksites, waaronder Belgische, beweerden dat het heel makkelijk was, maar hee, je kunt niet zomaar alles geloven wat je op dat internet leest.

Maar het was waar. Helemaal niet moeilijk, zelf mayo maken. My First Mayonaise is goed gelukt, ziet er net zo uit als die uit de winkel en smaakt lekkerder. Alweer een point of no return. Nooit meer kantenklare.

Mijlpaal 2: de tuin is klaar. Niet dat er één plant in staat, die komen pas in het najaar, maar het is in elk geval geen bouwterrein meer. Het puin is afgevoerd, er is tuingrond opgebracht, er is gefreesd, er is geharkt als ware het door zen-monniken en er is gras gezaaid.

tuin

Twee dagen werk met zon, en net nadat het laatste Mannetje de oprit verliet begon het zachtjes te regenen. Goed voor het gras. Het deel waar de struiken en bomen en vaste planten komen is vol snippers gestort. Geen onkruid daar. Het ziet er extreem koel uit. Yin ende yang.

Hiep ende hoera. En yippie.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR