rss
logo
 
woensdag 26 september 2018

Pruimen uit Suxy

De natuur probeert het hier over te nemen. Vleermuizen in de zonweringkast, champignons in de paardenwei, halfopgegeten muizen op het tractorzitje, onze buitenkraan wordt gesaboteerd door oorwurmen en de pruimenboompjes hingen zo vol dat het geen doen meer was. Die pruimen wilden naar binnen.

Vier kilo kleine paarse pruimpjes van een onbekende soort. Twee jaar geleden oogstte ik onverwachts twee kilo en in 2014 niets. Geen wonder, de schors van die twee boompjes was aangevreten door de paarden en ze zagen er armetierig uit. Niets meer van te verwachten.

Dit jaar stonden ze er in juli al herfstig bij, uitgedroogd en op sterven na dood. Desondanks kwam er dus vier kilo fruit af, en ik zag geen enkele wesp. Er heeft een klein nest in het tractorschuurtje gezeten maar dat is allang verlaten.

Tot vanochtend was er geen tijd om gezellig huishoudelijk met de pruimenoogst aan de slag te gaan. Olivier kwam Stracciatella ophalen (met de brommer), het tuinbedrijf kwam praten over de verdere beplanting in november, we maaiden en sleepten het ruïneveld, plaatsten paaltjes en draad in het strookje aan de overkant voor de bewolkte dagen (geen schaduw daar) nu het gras in het achterveld ook alweer bijna op is, en ik shopte internet af voor een outfit voor de trouwpartij van mijn neef. Daar gaat heel veel tijd in zitten, ook als het niets oplevert (behalve een hele hoop reclame naderhand).

Intussen stond die enorme bak pruimen op het aanrecht. Dat kon zo niet langer, aan het werk. Eerst maar eens taart. Zo gebeurd. Friszuur, beetje suiker, heel klein beetje kaneel, klaar. Gelukt.

pruimentaart

Vervolgens jam. Benodigdheden: twee grote pannen. En even naar de Carrefour voor geleisuiker 1:2,5.

pruimen1

En dan een hele hoop jampotjes. Tja. Het jammaken kwam nogal onverwacht op en ik ben geen potjesspaarder. Dan moet je het doen met wat er toevallig in huis is. Van alles wat. Een pot heeft mayonaise in gezeten. Wel goed uitgekookt allemaal.

Het resultaat. Dat ziet er wel goed uit. Maar wat een gepriegel en geklieder. Het scheelde weinig of de keuken stond in brand vanwege de razendsnelle werking van inductie, waar ik even geen rekening mee had gehouden. Ambachtelijke jammakers hebben waarschijnlijk geen inductie. Het liep goed af en de pannen zijn nog schoon te krijgen, maar het is werkelijk stukken eenvoudiger om bij de Carrefour meteen een paar potten pruimenjam mee te nemen als je toch om geleisuiker gaat. Laat die geleisuiker dan verder maar zitten. Het leven kan zoveel simpeler.

pruimen2

Maar lekker is hij wel, bijvoorbeeld in de kwark.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR