rss
logo
 
dinsdag 16 juli 2019


Scharrelaars

'Ik ga wat foto's maken van ons terrein', zei R, 'dat is leuk voor later, dan kunnen we zien hoe alles gegroeid is'. Goed idee. Laatst zag ik wat foto's van een jaar geleden van de haag voor het huis: sprietjes! Onvoorstelbaar, nu is het al een dichte houtwal. De wilgen zijn wel vier meter hoog, we hebben er al aan gesnoeid zodat ze de andere struiken niet overwoekeren. En dan nu de crossbaan. Wilde natuur. Begin september 2014 zijn de hoge sparren gekapt. Daar groeide helemaal niets onder dan wat mos. En nu is er dit.

crossbaan01

Daar hebben wij niets aan beplant, in minder dan vier jaar is dit allemaal vanzelf opgekomen. Brem, lijsterbes, bramen, frambozen, vlier, eikjes, berkjes, beukjes, het groeit uit zichzelf.

De paarden vinden het prachtig. Hier een grasje, daar een paar frambozentoppen, hap! daar gaat een lijsterbestakje naar binnen. Af en toe draven ze een eindje, verderop weten ze namelijk nog een ander speciaal lekker grasje waar ze gisteren niet aan toe zijn gekomen. We laten ze elke dag een tijdje scharrelen, totdat ze door de knaasjes verjaagd worden. Die zijn in de crossbaan even ondraaglijk als in de wei. Het grootste deel van de warme dagen brengen de paarden dan ook bij de boxen onder de luifel door, daar hebben ze de minste last.

crossbaan02

De boomstammen die Olivier laatst heeft gebracht, lijken een stuk kleiner nu ze eenmaal op hun plaats liggen. De paarden kunnen er te gemakkelijk overheen stappen. Misschien gaan we er toch iets anders mee doen. Wordt nog over nagedacht.

crossbaan03

Alles bij elkaar is dit stukje voormalig sparrenbos het leukste grondgebied dat we hebben aangeschaft, vinden wij allemaal.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR