rss
logo
 

Lekker luieren, ahum

Het Ventje weet hoe dat moet. Hij kiest er wel een wonderlijk plekje voor: op de houtsnippers, onder de kriebelende lavendel en niet in het kattekruid. Maar het lukt hem, en dat na een nacht ingespannen slapen op de ruimste plaats op het donzen zomerdekbed.

ventje

Wij kunnen wat van hem leren. De afgelopen week zijn we druk geweest met nawerk na de plaatsing van het boxendak. Inruimen van de sellerie, terugstapelen van de planken achter de boxen, een begin van de nieuwe bekabeling voor de verlichting, een spanningdraadje langs de nieuwe steunpalen zodat het rijtje betonpaaltjes weg kan, we kregen een les van Sunshine en ik knipte dwars door de frambozen een pad zodat we weer een uitgang hebben uit ons terrein naar het bos.

Alles groeit als een gek. R stak een onnoemelijke hoeveelheid rumex uit in het achterveld en ik knipte vingerdikke bramenranken uit de doorgangen in de crossbaan, allebei daarbij ernstig gehinderd door de dazen. Het is volop dazentijd. De paarden brengen de dag door in en voor de boxen. Ze hebben nu meer plaats in de schaduw dankzij het nieuwe dak, maar er zijn daar evenveel dazen als voorheen. Het neveneffect van dat dak waarop we hadden gehoopt, namelijk dat daaronder ook minder ongedierte zou rondhangen, is niet uitgekomen. R bracht verse vliegenmeppers mee maar die bleken al snel niet geschikt voor ons soort meppen. Eén klap en er brak er alweer een in drie stukken. Waardeloze rommel. We zullen op zoek moeten naar industriële kwaliteit meppers.

Iedere avond na zonsondergang nemen we elk paard een halfuur mee aan het halster de crossbaan in. We gaan daar weer een draadje spannen zodat ze zelf kunnen scharrelen, maar ook dat moet 's avonds gebeuren, als er minder dazen zijn, anders houden ze het er ook weer niet lang uit. Ik weet dat we zuinig moeten zijn op de insecten, en er bloeit en groeit hier ook van alles waar de bijen blij mee zijn, maar dazen vallen niet onder deze bescherming. Categorie vampiers, daar vallen ze onder. Dood zullen ze, en daarna opgepeuzeld door de kwikstaartjes, die iedere dag weer zorgen dat er na ons gemep geen dazenkerkhof achterblijft.

Meer fauna: de zwaluwen hebben uiteindelijk besloten dan maar een nest te metselen in het tractorschuurtje. Het ziet er degelijk uit. En binnenkort worden de zwaluwplanken geïnstalleerd boven de lampen onder het nieuwe boxendak, zodat die in elk geval volgend jaar beschikbaar zijn. Of voor een tweede nest dit jaar nog, ook goed. Aan de slag, zwaluwen, of liever gezegd, aan de leg.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR