rss
logo
 

In het bos

Zondag gingen wij voor een keer zonder paard het bos in. Dat stuk bos van 136 ha midden in de gemeente Chiny is eigendom van de gemeente Aubange (bij Arlon) en die wil het nu verkopen aan een particulier die aangrenzend al een paar honderd hectare en een kasteel bezit. Niets aan de hand, behalve dat die kasteelheer het bos wil afsluiten voor het publiek. Er zijn wandelpaden doorheen, de Vierre loopt er, wij komen er af en toe met de paarden, druk is het er nooit, om niet te zeggen dat je er door de week geen mens tegenkomt. Dus hee, laat die paar natuurgenieters lopen, kasteelheer.

croisettes01

Om dat duidelijk te maken was het er voor één keer wel heel druk. We liepen mee met een boswachter waar we van alles van opstaken, onder andere hoe je een zwijnenspoor van dat van een hert onderscheidt, dat er honderden (niet-inheemse) wasbeertjes in de regio rondstruinen, dat een dag jagen in het bos van Habay de jachtliefhebber 2000 euro kost, dat je aan de de intense blauwte van een vlindersoort kunt zien dat het water van de Vierre heel schoon is, en dat er clandestien hout wordt gekapt en stiekem weggevoerd met vrachtwagens zonder kenteken. Ook maakten we kennis met de garde eaux et forêts van Chiny, alleen niet voor lang want volgend jaar gaat hij met pensioen en het is maar de vraag of hij opvolging krijgt.

croisettes02

Na afloop kon je wat eten en er was een folk/popbandje, waarbij I+R nog een walsje deden. We stopten onze protestbriefkaart aan de verantwoordelijke minister met vele andere in de brievenbus en gingen naar huis, maar dat was nog niet alles.

Een aardige ontdekking van deze dag was bovendien dat er nog een tweede, kleine barrage in de Vierre is, ietsje verder dan waar wij altijd afslaan, waar we misschien met de paarden kunnen zwemmen. Dat gaan we een keer testen. En verder dat het tussen de bomen eigenlijk goed uit te houden is en helemaal niet zo heet als wij dachten bij de huidige temperaturen. In het open veld smelt je weliswaar dadelijk aan de grond vast maar in het bos valt het erg mee. Ook dat gaan we op korte termijn uittesten.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR