rss
logo
 

In de crossrand

Toen we hier net woonden, ruimden we de bosranden van ons terrein op zodat de omheining daar geplaatst kon worden. Bosrand een achter het huis, bosrand twee langs het ruïneveld en bosrand drie langs het weiland aan de overkant. Takken, boompjes, bramen brem en frambozen. Daarna werden daar successievelijk alle sparren gekapt dus strikt genomen zijn het geen bosranden meer, maar er is achter het ruïneveld en aan de overkant herbeplant met lariks, epicea en nordmann, dus dat komt vanzelf weer goed.

Alleen achter het huis komen geen sparren meer, dat is nu onze crossbaan. Daar gingen wij natuurlijk geen omheining omheen zetten want het is geen weiland. Maar de paarden vinden het wel een fijn veldje om in rond te scharrelen, dus zetten we er af en toe wat betonijzerpaaltjes en draad in uit en we bleven erbij om toezicht te houden want stroom stond er niet op de draad. En na een tijdje verplaatsten we de paaltjes dan en kregen ze een nieuw stuk om te verkennen.

Toch krijgt een mens een keer genoeg van het telkens inslaan, weer weghalen en weer inslaan van betonijzerpaaltjes. Kortom. We besloten de crossbaan toch maar te omheinen. Alleen moest daar dan wel weer even een bosrand (ofwel: crossrand) voor worden gestript. Langs de sparretjes achteraan was dat zo gepiept met de nieuwe klepelmaaier, en langs het bospad werkte die ook fenomenaal, na wat voorbereidend opruimen waarbij we allebei werden gestoken door een wesp die daar in de boomstronken woont.

Alleen de rand langs het bosje van Maeva was een wildernis. Takken, boompjes, bramen brem en frambozen, nou dat kennen we. Met snoeischaar, bijltje en takkenzaag een bosrand in is onze favoriete sport. Kijk, dit stuk hebben we al gedaan, het is om zo te zeggen klepelmaaier-ready.

crossrand01

Zo zag het verlengde van het traject er vanmiddag uit. Na stevig doorsnoeien en ruimen is dat nu ook klaar om te verhakselen.

crossrand02

Het laatste stuk bestaat uit hoge frambozen en er zitten boomstronken in de grond dus de klepelmaaier kan daar niet komen. Met de hand schoonmaken dus, maar frambozen zijn een makkie, die slingeren zich tenminste niet zoals bramen om je heen en vallen je stiekem van achter aan. Gewoon met de snoeischaar een gang doorheen knippen. We hadden er mooi weer bij, een beetje te warm zelfs.

crossrand03

Als het snoeiwerk klaar is, moeten er langs de randen nog één keer betonijzerpaaltjes worden ingeslagen, een heleboel, maar dat is in principe eenmalig. Dat kun je nauwelijks werk noemen toch?


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR