rss
logo
 
dinsdag 11 december 2018

Voorbereidingen

Dinsdag was het dan eindelijk weer buitenrijweer. Er was jacht richting Les Bulles en we hoorden aardig wat schoten, maar er is bos genoeg aan alle andere kanten om niet in de gevarenzone te hoeven komen. Of het nu gunstig is voor het beperken van zwijnenschade weten we nog steeds niet. Het hooiland richting ruïne is compleet omgeploegd en ook Olivier klaagde weer over zijn drie hectare aan de Vallée de l'Eau waar de zwijnen massaal doorheen getrokken zijn. Bij ons komen ze dankzij de houten omheining met schrikdraad niet meer, maar het eerste jaar wel en toen gebeurde dat exact nadat hier jacht was geweest. Toevallig kwam net vandaag het nieuwe schrikdraadapparaat, waarmee we al onze weilanden van spanning kunnen voorzien, ook de overkant, waar nu geen paarden lopen.

De woensdag was opmerkelijk doordat 's morgens een deskundig meneertje in opdracht van het ingenieursbureau dat de bouw heeft begeleid, de luchtdichtheid van ons huis kwam meten, een actie waarvan wij niet wisten dat die nog op het programma stond. Hij plakte alle ventilatieopeningen af en bracht toen eerst onderdruk en daarna overdruk aan in huis om te zien of er kieren en spleten waren. Die waren er niet. Ons huis is dus heel goed luchtdicht. Mooi om te weten en dit gegeven wordt voor tien jaar vastgelegd in een databank van Wallonië.

's Middags haalden we bij een reusachtig houtbedrijf in de buurt van Martelange planken en palen, waarvan wij op korte termijn een houten schot langs de mesthoop gaan bouwen. Voor dat transport moest eerst de aanhanger leeg, die we net een dag ervoor hadden volgestapeld met een lading hooi. De hooibalen sloegen we zolang op in de vierde box, die toch leegstaat nu Blue vertrokken is.

En voilà. Aan het eind van de middag kwam Olivier langs en niet alleen om te klagen over zijn zwijnenschade, maar ook om te vragen of hij Stracciatella op korte termijn kon komen brengen. Twee jaar geleden was ze ook een half jaar hier (foto uit 2014), toen om te worden ingereden. Deze keer wordt het spannender want hij denkt nu dat het veulen heel gauw kan komen, misschien niet morgen maar misschien wel over twee weken, en dan is het bij ons beter af dan ergens ver weg in een bosweitje zonder beschutting. Wij hebben immers een box over.

stracc

O, die hebben we net vanochtend vol hooi gestouwd. Maar dat lossen we wel weer op. Een winterveulen mag een warm plekje verwachten.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR