rss
logo
 
dinsdag 25 september 2018

Zonnige VerJaarDag

Dit weer wordt door iedereen beter gewaardeerd. Nachtvorstje, overdag zon, en weinig vliegen. Fris. Er is niet veel gras om te eten in het zwembadveld maar je kunt er in elk geval comfortabel op rusten.

herfst01

Het gazon is wel weer redelijk opgeknapt van één regendag en af en toe wat dauw. Waar komt Het Ventje zo doelbewust op af?

herfst03

Hij komt feliciteren. Heel veel geluk gewenst, R, nog steeds mijn felwvhguevd, en nog vele jaren!

herfst02

Hiep hiep hiep hoera!

reageer

Heerlijk huiselijk

's Ochtends bereidden we het hooischuurtje voor op twee grote rollen en we spanden een draadje langs de eiken (allemachtig de grond ligt werkelijk bezaaid met eikels daar, vooral onder een van de bomen waarvan de paarden de schors ernstig hebben aangevreten; misschien een soort laatste poging tot voortplanten voordat hij de geest geeft: het zijn allemaal bruine eikels).

Halverwege de zaterdagmiddag begon het te regenen. Echte regen, niet een paar proformaspatjes die meteen weer verdampen. Nee, nat spul dat zomaar uit de lucht komt vallen, daar heb je wat aan. En lekker frisse temperaturen (14, 15°)

R werkte onder het boxendak gewoon door aan het gatenboorproject voor de crossbaanwipwap en ik maakte van de gelegenheid gebruik om zowat het hele huis te poetsen. Stoffen zuigen dweilen bedden verschonen wassen strijken, huiselijker kan haast niet.

regen

Morgen nog zo'n dag van weer-en-wind, herfstkleuren, afwaaiend blad, en lekker binnenzitten in een schoon huis. Erg tevreden.

reageer ook (3)

Kalm aan maar ...

De week werd gekenmerkt door wachten tot de dokter komt, wachten tot de alarmcentrale terugbelt en dan zelf maar weer bellen, wachten op de ambulance, wachten op weer een andere dokter, weer wachten tot de alarmcentrale terugbelt en zelf maar weer bellen, en wachten op weer een andere ambulance. En op verbetering voor de patiënt natuurlijk, wat eigenlijk niet opschoot. Maar vanochtend kwamen er twee montere ambulancemedewerkers die het slachtoffer bekwaam oplaadden en vastsjorden, hij kreeg nog net geen handboeien om maar ontsnappen was er niet bij.

ambu

Inmiddels vernamen we dat de expeditie geslaagd is en er thuis in Nederland aan het herstelproces kan worden gewerkt, waar wel enkele weken mee gemoeid zijn, is de prognose. Kalm aan maar.

We zijn nu weer even 'rustig' thuis met zijn tweeën maar niet voor lang want neef M komt de auto-met-caravan nog ophalen en de bekende J te A komt op de achterblijvende paarden en Het Ventje passen, want ... eind volgende week gaan we met Titan en Jay net als vorig jaar met hetzelfde clubje een paar dagen naar zee. En daar moet nog het een en ander aan worden voorbereid. Hooibalen halen om mee te nemen bijvoorbeeld. En Olivier komt hooirollen brengen die hij kwijt wil, eerst twee en later nog eens twee (meer kunnen we niet tegelijk plaatsen). En er liggen onnoemelijk veel eikels in het ruïneveld zodat die met een draadje ontoegankelijk moeten worden gemaakt voordat we de paarden daar in laten. En er moeten nog panelen voor de wipwap de crossbaan in. En een rol bitumen aangebracht over het afdakje achter de boxen. En en en. Ho! Kalm aan maar.

zonop

De zonsopgang vrijdagochtend had gevoel voor drama. Foto vanuit het keukenraam. Daarna regende het een paar uur. Druppels op een gloeiende plaat. De weilanden zijn nog even gortdroog als voordien.

reageer ook (4)

Hij ligt, voorlopig

Na enig gemanoeuvreer met de tractor door het hek en met wat hulp van de logee legde R de brug zaterdag alvast op zijn plek in de crossbaan. De afdekking met planken ontbreekt nog, maar die moet ter plaatse worden gemonteerd anders zou het geheel te zwaar worden om te transporteren.

brug

Zondag maakten we een mooie wandeling, eerst stroomopwaarts van de Vierre en 's middags nog even stroomafwaarts, waar we Cap gedag konden zeggen en een praatje maken met Olivier, die zijn paarden nu niet alleen hooi moet voeren maar zelfs water moet brengen, want het beekje dat normaal gesproken vrolijk door zijn weiland klatert, is compleet opgedroogd. Ook op andere plaatsen in het bos is het stil waar anders water voorbijmurmelt. Er is nog geen regen voorspeld voor de hele komende week. Het is een dramatische toestand.

Ook dramatisch is de toestand maandag. De logee ligt met een geforceerde rug op een matras op de vloer. Niet vanwege de behulpzaamheid met de brug en ook niet door het wandelen langs de Vierre, maar doordat hij voor hun vertrek naar Duitsland even de caravan wilde optillen. Ik heb geen verstand van caravans maar het is duidelijk dat men zulks beter niet kan proberen. Voorlopig maar even blijven liggen en kiek'n wat wodt.

*update* Ik belde de huisarts. Nee, zei die, ik kan niet langskomen want ik zit in het gips. Tja. Maar er kwam een andere arts, pijnstillers, spierverslappers, en het gaat alweer wat beter.

reageer ook (9)

Hout

Maandag dinsdag en woensdag waren weer heel warme dagen met wind. Goed weer voor de logeerwas en de zadeldekjeswas maar het gras laten groeien is belangrijker. Komop regen, val eens.

We deden een testbaantje met de klepelmaaier langs de bosrand en dat pakte megagoed uit. Veel en veel makkelijker en sneller dan met de snoeischaar, mits er geen grote stukken hout in de weg liggen. Die moeten met de hand worden weggesleept (door mij). Als het voorwerk gedaan is, is het maaien van de strook waar de omheiningdraad moet komen straks niet veel werk meer.

Woensdag haalden we bij de houthandel planken en balken voor het hindernissen-in-de-crossbaan-project. Note to self: als je bij de N4 aankomt linksafslaan scheelt een hoop omrijden. Zo, dan weten we dat voor een volgende keer. Waarom staan zulke plaatsjes ook niet op kaart of gps, terwijl ze toch heul grote houthandelbedrijven bevatten. Er staan daar ettelijke van deze hallen en buiten liggen nog eens tonnen en tonnen houten palen latten balken bielzen hoogzits hekken panelen hoeklijsten, met vaktechnische namen als voliges, madriers, poûtres en cornières.

hout

Goed vastgesjord kon het materiaal mee naar huis en R heeft alles al op de gewenste lengtes gezaagd.

Nu valt er wat regen, maar het is wel een kwestie van wachten tot de volgende druppel valt.

reageer ook (4)

Cute overload

Achteraf weten we zonder te webloggen weer niet wat we door de week hebben uitgevoerd, behalve nog twee mooie ritten met Jay en Harissa. O wel, R sleep ook aan de overkant de dorpel uit de schuilstal, dat was de laatste. Verder zaten we toch niet stil, maar waarmee we dan niet stilzaten is ons ontschoten.

Wat we vrijdag en zaterdag deden, weten we ook zonder weblog wel maar het is leuk om vast te leggen. Over een paar jaar kunnen we dan weer vertederd zien hoeveel ze intussen gegroeid zijn. De tijd vliegt.

nova

De kleinkinderen zijn niet bang voor onze paarden en onze paarden zijn niet bang voor de kleinkinderen. 'Niet heen en weer rennen, niet laten schrikken, kalm-aan doen' zijn consignes die eigenlijk goed zijn voor beide categorieën. De kinderen roepen 'ha, paarden', en de paarden denken 'hee, veulens'.

Na het borstelen, hoevenkrabben en opzadelen maakten we een mooie wandeling met zijn allen. Het nieuwe katje van de buren liep ook mee, helemaal tot aan het beekje en weer terug. Ik moest het diertje herhaaldelijk uit Jays staart plukken en tussen de achterbenen vandaan. Ik was vergeten om het op het hart te drukken 'niet aan de paardenstaarten schommelen, niet tussen de hoeven doorrennen', maar Jay bleef stoïcijns onder zijn capriolen.

novacoen

We picknickten bij de kinderspeelplaats. Schommels en klimrekken zijn voor even leuk, maar het allerleukste is stenen verzamelen, takjes de glijbaan af laten glijden en eikels in de Vierre gooien. Geen ander speelgoed nodig.

reageer ook (6)

Zo mooi

Net toen we op pad wilden gaan voor een lange verkenningstocht naar een brede oversteekplaats in de Semois, bleek Titan een ijzer kwijt te zijn. Het zal wel ergens in de wei liggen. Jammer dan, zet hem maar weer terug. Maar we hebben tenslotte drie paarden, neem dan een van de meisjes mee (ik zeg altijd 'de meisjes' als ik het over Jay en Harissa heb). Dat gebeurt niet dikwijls, maar dit was een goede gelegenheid dus R vertrok op Harissa. Halverwege wisselden we, zodat hij ook Jay kon uitproberen. Die is aan de kleine kant voor hem maar sterk is ze wel. De stijgbeugels moesten wel zes gaatjes langer.

We reden een groot rondje richting Straimont met een steile afdaling erin. Bovenaan even genieten van het uitzicht. Wat is het hier toch overal prachtig, ongeacht welke kant je op gaat.

metharissa

Het mooie voor mij was de gelegenheid om eens goed van opzij naar Harissa te kijken terwijl ze draaft en galoppeert. Als je erop zit, zie je alleen de hals en de oren, en als je ernaast loopt te wandelen kun je haar wel goed bewonderen maar dan draaf je zelden en galopperen is er al helemaal niet bij. Wat is ze toch mooi, wat een prachtig dier. Niet dat ik dat niet allang wist, maar het werd me weer eens heel erg duidelijk.

En verder? De meisjes deden het allebei prima, R vond Jay comfortabeler galopperen dan Harissa, maar Titan uiteindelijk het comfortabelst. Dat zal ik dan ook maar eens gaan ervaren. Zes gaatjes korter die beugels en een laddertje ertegen, en hop, erop! Volgende week, als Fred er nieuwe ijzers onder heeft gelegd.

reageer ook (11)

Zegeningen

De dag begon droog. We namen een kijkje bij de grote bostractor die achter het bospad van de gestripte sparrestammen een hoge stapel maakte. Toen we daarna de sporen van rupsbanden door het bos volgden (want wij moeten altijd even weten wat er in de omringende bossen gaande is), liep dat uit op een flinke wandeling. De bomenmachine was helemaal langs het graaspad gereden, zelfs dwars over de diepe greppel heen, met platwalsing van een jong beukje, tot achter de ruïne, waar een dieplader geparkeerd stond. Even later kwam de bostractor aanrijden, klaar met stapelen. Dit alles ontdekten we nog voor de koffie.

Toen de regen begon, gauw naar buiten voor een foto. Webloggen. Documenteren. Grote gebeurtenissen vastleggen. Dit zien we in 2018 niet elke nazomerdag: natte paarden zonder vliegen. Een verademing voor ons allemaal.

lekkerregen

De rest van de dag waren er buien, spectaculaire wolkenpartijen en af en toe een straal zon.

Ik nam het besluit mij niet langer op te winden over het klimaat.

Met al die bewolking is het om negen uur al donker.

Nog twee dagen doorzetten en het is september.

reageer ook (6)

Sssssllllurrrrppp!!!!!

O wat heerlijk. Eindelijk dan toch: 's nachts regen en nu motregen. Eindelijk een ochtend wakker worden als de zon niet al uren staat te branden en het niet alweer 25 ° is. Een dag zonder alle screens dicht en liefst de gordijnen ook nog. De uitgedroogde bodem slurpt uit alle macht het vocht op. En het allerbelangrijkste: motregen voor alle dorstige planten. Nat gras. Geen vliegen. Lekker, 12 °. Blije paarden, zonder staartgezwiep of orengeklapper.

motregen01

Nog veel blijer werden ze toen we ze naar de overkant brachten. Gras! Een hele hectare vol gras, okee, niet zulk hoog gras als in een normale nazomer maar dat maakt de paarden niet uit. Ons wel, maar het is van later zorg. Voor nu is het genieten.

motregen02

Verdere nieuwtjes. Olivier kwam zaterdag met de hooiwagen alle dakplaten en spanten opladen die van het oude dak over waren. Niet dat ze in de weg lagen maar het ruimt toch fijn op, alweer een etappe afgesloten. Sophie kwam zondag onze trailer lenen om Maeva met paard te vervoeren naar een cursus paardrijden-en-Nederlands-leren-in-één-week. Alex heeft een nieuwe Jeep. De vijver bij de zagerij staat bijna droog. Ditjes en datjes.

motregen03

En de grote bomeneter is het karwei aan de overkant van het bospad aan het afmaken, zodat we nu de nieuwe sky line al kunnen ontwaren. We stonden een tijdlang bij het zagen en strippen te kijken, lekker fris in de regen. Ik kon constateren dat mijn 'nieuwe' schoenen niet waterdicht zijn, dat was in drie maanden droogte nog niet getest. De bomentransporteur komt net aan om de gezaagde en gestripte stammen op te laden. De kamerplanten staan buiten in het zachte gespetter. Motregen, motregen met een gouden randje, en nu zelfs echte regen, met druppels! Wat ons betreft duurt het de hele dag. Minstens.

reageer ook (4)

Mis

R deed weer eens een poging om het veld achter ons ruïneveld te kopen. Er is ruimschoots recente zwijnenschade daar en iemand heeft er een kampvuurtje gemaakt en zijn rommel naderhand niet opgeruimd. Plus het argument dat we wat meer wei zouden willen omdat er volgend jaar een veulen komt. Goede argumenten, maar we vingen weer bot, de eigenaar wil nog steeds niet verkopen. Maar wie weet, ooit. Als hij zich bedenkt, weet hij ons te vinden.

ruineveld

En diezelfde avond spraken we toevallig de buurman wiens wei aan onze crossbaan grenst. Ook bij hem maar eens een balletje opgegooid, maar nee, ook hij wil niet verkopen. Die mensen hebben heel veel grond maar ook een steeds verder uitdijende kudde paarden, 24, for the record. Nu ja, dan niet. We zitten er ook niet echt om verlegen.

reageer ook (3)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR