logo
 

De behoefte aan hete bliksem

Reeds twee dagen na de levering van Irenes en stoofappeltjes van andermans eigen boom om hete bliksem van te maken, was het geschikt weer. De wind kletterde en de regen gierde. Wel sneu voor de vakantievierders, maar de hetebliksemliefhebster wreef zich in de handen. Er was nú behoefte aan én alle benodigdheden waren op bijna wonderbaarlijke wijze in huis zonder dat ik de deur uit had gehoeven. Zo'n constellatie komt zelden voor. Profiteren.

Ook het recept (even scrollen, want ik heb intussen op deze herfststormdag wat recepten toegevoegd) was bijgeleverd, en maar goed ook want de laatste keer dat ik het maakte was ik nog student, ongeveer twee eeuwen geleden. Niet dat het een heel moeilijk te maken gerecht is, maar bij een twee eeuwen oude kookervaring kan een geheugensteuntje geen kwaad.

Met recept kon het niet fout gaan. Op één puntje na. Er komt juspoeder in voor.

Juspoeder. Ik heb geen juspoeder in huis. Wat is juspoeder. Wilde ik dat weten? Ik googlede eens wat. Conclusie: er bestaan evenveel hetebliksemrecepten als Nederlanders en ze lopen allemaal ver uiteen. De een gebruikt maar twee appelen, de volgende roert speklapjes door het kookwater, een derde laat het een uur lang op staan en de vierde voorspelt de ondergang als wij niet voldoende Oudhollandsch koken. Onzin. Daar doen we niet aan mee.

Wie niet slim is moet sterk zijn. En een onlangs overgebleven klein bakje rundvlees-met-pruimen-tagine achter de hand hebben. Om het niet te gek te maken liet ik ook de basterdsuiker en de stroop weg. Heel lekker. Zonder meer beter dan spek, saucijs of onheilsprofetieën, en bovendien kosjer en halal. Met deze kleine verbetering kunt u uw joodse en islamitische vrienden tegelijk aan tafel nodigen zonder dat het einde van de wereld uitbreekt, en als zij bij het aan tafel gaan niet al vrienden van elkaar zijn, worden zij dat tijdens het eten van hete bliksem met Irene. Dit gerecht voorziet in een grote behoefte, dus hoe meer eters hoe liever. Dat kan de wereldvrede alleen maar bevorderen, temeer daar oorlogvoeren met je mond vol niet toegestaan is.

Update: ook de stoofpeertjes zijn al op, en dat terwijl I+R de hele dag alleen thuis zijn.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2023 - powered by InR