logo
 

Het hooi 2019 is binnen

Bij 31° en een briesje. Van ongeveer 2/3 van het weiland aan de overkant kwamen maar liefst 311 baaltjes, twee wagens vol, veel meer dan we hadden geschat. Weliswaar zijn het gemiddeld tamelijk kleine en lichte baaltjes, het hooi was kurkdroog. Het was een goed hooijaar, 2019, doordat er in het voorjaar en de vroege zomer steeds afwisselend zon en regen was. Groeizaam weer. Die periode lijkt nu weer ingewisseld voor de grote zomerdroogte, maar dat heeft op de hooioogst geen invloed meer.

Dit jaar waren er geen stadse meisjes maar een groot deel van Oliviers steeds verder expanding family om te helpen, plus een onbekende meneer die stoer twee baaltjes opstak. Rond 23 uur lagen alle balen in de schuur en Olivier wist daarna nog de reuzenwagen met 400 balen die we van zijn broer hebben gekocht, schuin achteruit de schuur binnen te duwen met de grote trekker van Le Joseph, knap precisiewerk.

hooi

En dan nog even wat voorafging: het balen. We kunnen nog niet melden hoe mijn verjaardagscadeau de pers het eraf heeft gebracht want die staat nog werkloos in de schuur. Na onderhoud door Oliviers broer doet de oude pers het weer en inderdaad ging bijna het hele veld vlekkeloos, met alleen in de allerlaatste 20 meter wat binddraadprobleempjes. Toch was het een rustig idee dat er in elk geval back-up was voor het geval de oude het bijltje erbij neer zou gooien. Ook relaxed was het totaal ontbreken van onweers- en regenbuivoorspellingen zodat we niet hoefden te stressen om het hooi nog net op tijd onder dak te krijgen.

hooi01

Dus dat was het voor dit jaar, het hooi is binnen. Hier liggen nu 840 balen en er komen er nog 60 bij. Dan kunnen we ons nu zorgen gaan maken over het totaal ontbreken van onweers- en regenbuivoorspellingen. Die stoppels, daar moet wel weer gras uit gaan groeien voor het naseizoen.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2021 - powered by InR