logo
 

De stand van het klimaat

Wat doet het klimaat? Volgens het KMI had 2021 de 'natste zomer ooit', dat zal best gezien die enorme hoosbuien met overstromingen in het noorden, maar in onze omgeving was de hoeveelheid regen en de afwisseling met zon precies goed.

Nog nooit hadden we zo veel gras, het groeit almaar door zodat we het draadje voor de paarden naar het zwembadveld nog steeds niet hebben hoeven verzetten, in het ruïneveld en de crossbaan vinden ze genoeg.

Meer dan ooit hooi van eigen land: 535 balen, en nu is Olivier het daarna bijgegroeide gras aan de overkant nog een keer komen maaien als regain voor zijn schapen. Als we de paarden dat land hadden laten leegeten, waren ze waarschijnlijk geëxplodeerd.

Het is een slecht eikeljaar, wat voor ons juist goed is want nu hoeven we het ruïneveld niet af te schermen.

Weinig bramen ook, de afgelopen drie jaar verdroogde alles, dit jaar zit er gewoon weinig aan en het is of nog niet rijp of al half rot. Dit is tot nu toe alles, dat wordt ook dit jaar weer geen jam maken.

bramen

De grote hazelaar heeft grote goede noten, de nieuwe hazelaartjes in de haag hadden vorig jaar kleintjes maar dit jaar niets.

De beukjes hebben nootjes maar allemaal loos.

Geen bosbessen dit jaar, en nauwelijks frambozen maar dat komt door Titan, die in het voorjaar alle topjes eruit snoept.

Het peil in de Vierre is alweer heel matig, terwijl ze in juli nog buiten haar oevers trad. De beekjes stromen wel goed door.

Het was niet drie maanden bloedheet, zoals voorgaande drie jaren.

Mij hoort dan ook niemand klagen.

reageer ook (6)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2021 - powered by InR