logo
 

Groot en klein herfstwerk

Vorderingen op het herstelvlak: ik kan op mijn tenen lopen (mijlpaaltje), en elke dag kom ik bij de fysio een stukje hoger met de schouder-rek-en-strekoefeningen. Nog wel weinig conditie en gauw moe. Klein herfstsnoeiwerk dus maar, bijvoorbeeld het kattekruid en de kamperfoelie. De laatste kamperfoeliebloemetjes mochten nog even binnen in een vaasje.

herfstkamperfoelie

Intussen zaagde R zes van de zeven uitgegroeide zilverpopulieren in de houtwal kort af. Zo krijgen kleinere struiken meer kans en die populieren lopen volgend jaar wel weer uit. Ik maakte me een tijdlang nuttig met het verslepen van de takken, met één hand, maar na een uur was mijn energie alweer op. Alles bij elkaar toch een flinke stapel om te versnipperen. De stammetjes gaan naar de crossbaan, nadat ik gecheckt heb of populierenhout niet giftig voor paarden is, want eraan knagen zullen ze, ook al gooien we die stammen nog zo ver de bramen in.

haagsnoei

Over paarden gesproken. Harissa deed in het begin even knorrig tegen HiRise maar niet ernstig, en hij is door niemand met open mond en blikkerende tanden het weiland door gejaagd. Had ook gekund, maar het is zonder geschermutsel een fijn stelletje geworden en HiRise hoort er nu gewoon bij.

paardensamen

De paarden eten al wat meer hooi, maar niet de volle winterhoeveelheid en in de crossbaan scharrelen overdag vinden ze ook nog wel aantrekkelijk. Het heeft al een paar keer gevroren en voor komend weekend is sneeuw aangekondigd.

reageer ook (1)

De stand van de dingen

Het is niet dat ik de afgelopen twee weken geen logje kon schrijven, en ook niet dat er niets logbaars voorbijzwom, integendeel, maar ik had geen zin en ook echt geen tijd. Ook als je zelf weinig kunt uitrichten, kun je het best druk hebben. Vorige maandag naar het ziekenhuis voor gipsverwijderen, vrijdag haalden we onze derde coronaprik, meteen drie keer fysiotherapie en deze week zelfs vier keer voor voet- en schouder-rehabilitatie, het is voor het goede doel en het werkt, maar dat hakt erin. Ik kan iedere dag een beetje meer, zoals sinds vorige dinsdag zelf autorijden, 's nachts geen mitella meer, sinds gisteren normaal de trap af in plaats van achterstevoren, vegen, karweitjes in de keuken, en de kachel brandende houden als R uit rijden gaat met andere ruiters. Ook ben ik in de hele periode sinds 26 september veel handiger geworden met mijn gsm, gemakkelijker te hanteren met één hand dan een tablet.

hirise03

Deze week keek ik vanaf het bankje, met Nero op schoot, hoe R in de roundpen HiRise voorstelde aan de andere paarden, onder matig geïnteresseerd toezicht van Caresse. Eerst aan Kir, dat verliep gemoedelijk. Hij zette wel af en toe een babymondje op, maar er ontstond geen geschermutsel.

Daarna aan Titan. Bijten, over en weer maar niet menens, en het schrikte HiRise niet af, hij bleef bezig met kijken hoe ver hij kon gaan, en als Titan dan eens wat dreigender deed, snel even een mondje ('niet doen niet doen oom Titan, ik mag wel jou bijten maar jij mij niet want ik ben een veulen'), net als HiTime destijds. Dat komt wel goed. Morgen is Harissa aan de beurt, en zaterdag brengen we Caresse terug naar haar wei van herkomst en mag HiRise met Kir samen in de wei. Nog even een draadje ertussen voordat de andere twee er ook bij mogen, maar waarschijnlijk niet voor lang, en dan hebben we weer een genoeglijke kudde. Er zit schot in.

reageer ook (8)

Samen

Nog niet meteen bij elkaar, maar het is toch al een fraai stelletje samen, onze paarden.

ensemble

HiRise maakt het goed en is al thuis in alle hoeken van zijn nieuwe domein.

reageer ook (6)

HiRise, onze kleine prins

Daar is hij dan. Op deze mistige ochtend werd hij afgeleverd, samen met zijn copine, die mee was zodat hij in de trailer niet alleen hoefde te zijn.

hirise02

Om hem gezelschap te geven in de wei totdat hij gewoon met alle anderen samen kan lopen, hadden we aanvankelijk Tania bij hem willen zetten, maar dat merrieveulen van Olivier is pas vijf en een halve maand, net een beetje te jong om af te spenen. Daarop bedachten we dat we hem met Kir zouden combineren, die is vijf dus nog jong, nieuwsgierig en vriendelijk, ze is niet beslagen en heeft nog nooit iemand een trap verkocht.

Goed idee op zich, maar terwijl we na het uitladen naar de nieuwkomers stonden te kijken, bedachten we dat die copine best een tijdje bij ons kan blijven terwijl HiRise hier acclimatiseert. Ze is niet vriendelijk naar hem toe maar ze kennen elkaar en dat geeft steun als je het als veulen opeens in een heel nieuwe omgeving zonder je moeder moet doen. Kir wilde eigenlijk ook het liefst gewoon bij de groten aan de overkant zijn en bleef aan de rand van het weiland naar ze staan roepen, en daar heeft het veulen ook weinig aan. Dus nu hebben we tijdelijk een gezelschapsdame, een enorm modderig dertig jaar oud schimmeltje, Caresse genaamd.

hirise01

HiRise galoppeerde vele rondjes en verkende alle hoekjes, at gras, at hooi, en kwam uit zichzelf naar ons toe. Hij is beslist niet bang en was al snel op zijn gemak. Ik kon alles vanaf de tuintafel bekijken. Glunder glunder.

reageer ook (4)

Bye bye Paprika

Daar gaat Paprika, afgelopen zondag, op weg terug naar haar eigen weiland op de vallée de l'eau.

paprikaexit

Een jaar en drie maanden is ze bij ons geweest. Drachtig bleek ze niet te zijn. Ze leerde hier wel het een en ander bij maar niet al te veel, want toen duidelijk werd dat de eigenaar toch niets of weinig met de nieuwe vaardigheden ging doen, zagen we dat al snel als verspilde moeite. Maar het is een vriendelijk dier waar we geen kind aan hadden.

En nu was het dan tijd om te vertrekken. Ter voorbereiding op de grote gebeurtenis van morgen.

reageer ook (2)

De toestand

Hoog tijd voor een update, want aanstaande donderdag begint de rest van ons leven (wordt beweblogd ...) en dan kan 'wat voorafging' maar beter overzichtelijk zijn afgesloten. Intussen zit ik nog wel achter de pc met de rechterarm in de mitella, wat lastig tikt, dus kort en krachtig: een stripverhaal.

De route op 26 september, het eerste deel vrolijk aan boord van Harissa, het tweede deel langs berg, dal en bos naar Arlon in de ambulance.

accident01

Ambachtelijk eerstehulpgips voor een heel klein gebroken botje in de voet. Thuis beneden bivakkeren in de logeerkamer, geen trappen lopen.

accident02

Dat sleutelbeen zal vanzelf wel goedkomen, werd in Arlon gezegd.

accident05

'Net gips' op 4 oktober, ook in Arlon, mooi rood. Ik raakte al snel gehecht aan mijn 'karretje', dat de mobiliteit bevorderde, behalve op de trap, maar daar was ook al snel een oplossing voor.

accident03a

We zijn blij met toch maar wel de sleutelbeenreparatie, met acht schroeven, in Libramont op 11 oktober. De operatie was even slikken (vooral voor R), maar nu komt het in elk geval in orde.

accident06

Loopgips op 18 oktober te Libramont, blauw deze keer. Bevorderd naar boven, met veel leuker uitzicht, rondhobbelen in huis, en een schoen voor buiten, als het niet regent.

accident04

Nog een week, dan gaat het gips eraf, even later ook de mitella, nog wat fysiotherapie en dan kan er geleidelijk aan weer eens een fijne buitenrit worden gemaakt. Maar nu eerst: de grote gebeurtenis van aanstaande donderdag. U hoort nog van ons.

reageer ook (14)

Communikeetje

Op 26 september deden wij een hele mooie dagtocht op het militair terrein van Camp Lagland. De paarden waren op dreef en wij ook. Een fijn galopje, totdat Harissa in het mulle zand uitgleed en wij samen op de bosgrond belandden. Pech.

lagland

Om kort te gaan: plank - ambulance - eerstehulp - röntgenfoto's - middenvoetsbeentje - gips - sleutelbeen - brace - naar huis - bed - niet achter pc kunnen zitten tot nader order.

Komt wel weer. Deze weblogger is nooit lang stil.

reageer ook (8)

Lang zal hij leven!

De felwvhguevd* is jarig. Maar liefst 70 jaar met ingang van vandaag (en alles doet het nog).

Nog vele jaren, met mij en onze dieren!

jarige

* (voor een keer voluit: de Fijnste En Liefste Webmaster Van Het Gehele Universum En Ver Daarbuiten).

reageer ook (9)

De stand van het klimaat

Wat doet het klimaat? Volgens het KMI had 2021 de 'natste zomer ooit', dat zal best gezien die enorme hoosbuien met overstromingen in het noorden, maar in onze omgeving was de hoeveelheid regen en de afwisseling met zon precies goed.

Nog nooit hadden we zo veel gras, het groeit almaar door zodat we het draadje voor de paarden naar het zwembadveld nog steeds niet hebben hoeven verzetten, in het ruïneveld en de crossbaan vinden ze genoeg.

Meer dan ooit hooi van eigen land: 535 balen, en nu is Olivier het daarna bijgegroeide gras aan de overkant nog een keer komen maaien als regain voor zijn schapen. Als we de paarden dat land hadden laten leegeten, waren ze waarschijnlijk geëxplodeerd.

Het is een slecht eikeljaar, wat voor ons juist goed is want nu hoeven we het ruïneveld niet af te schermen.

Weinig bramen ook, de afgelopen drie jaar verdroogde alles, dit jaar zit er gewoon weinig aan en het is of nog niet rijp of al half rot. Dit is tot nu toe alles, dat wordt ook dit jaar weer geen jam maken.

bramen

De grote hazelaar heeft grote goede noten, de nieuwe hazelaartjes in de haag hadden vorig jaar kleintjes maar dit jaar niets.

De beukjes hebben nootjes maar allemaal loos.

Geen bosbessen dit jaar, en nauwelijks frambozen maar dat komt door Titan, die in het voorjaar alle topjes eruit snoept.

Het peil in de Vierre is alweer heel matig, terwijl ze in juli nog buiten haar oevers trad. De beekjes stromen wel goed door.

Het was niet drie maanden bloedheet, zoals voorgaande drie jaren.

Mij hoort dan ook niemand klagen.

reageer ook (6)

Projectjes

Voor wie minder tijd achter de pc wil doorbrengen (slecht voor de rug) en toch ook niet voortdurend actief wil rondspringen in de crossbaan met een snoeischaar of in huis met de bezem, is het breien van sokken een goede bezigheid. Op de bank met een boek en een sok-op-de-vijf-pennen: rustig, zen. Wel is het erg verslavend en bovendien heeft een mens een keer genoeg sokken. Dus nu maar eens een ander breiprojectje.

projectje02

Om het niet te makkelijk te maken is het patroon in het Engels en staat het vol afkortingen, dus er is weinig risico dat dit project te snel af zal zijn. Het is wilde wol zeggen ze, een mengsel van wol en brandnetels, maar hij prikt niet. Anders zou je er een boetekleed van kunnen breien maar daar ben ik niet zo van. Het moet een mooie trui worden. Wordt vervolgd op dit weblog.

projectje01

Een ander projectje is het beitsen van de steeds kaler geworden terrasstoelen. Met beits van de boxen. Een mooi karweitje in de garage als er buiten te veel knaasjes zijn, het te warm is of juist een hele dag regent zoals vandaag. Ze knappen er erg van op. Er zijn er al vier klaar, nog twee en dan de tafel nog.

De paarden hebben gezorgd dat de toegang tot ons uitrijpaadje weer goed toegankelijk is door in twee dagen al het eetbare gewas op te eten. Handig, en het voorkomt strimmen, win/win. Morgen halen we het tijdelijke draadje weer weg.

En gisteren maakten we een rit van bijna twee uur, waarbij Kir zich keurig gedroeg, ook het hellinkje af naar de beverdammen. Good girl. Onderweg is er al een beetje herfstkleur te zien. Er waren alweer veel bomen gekapt, opgestapeld en afgevoerd, dat gaat altijd maar door.

reageer ook (2)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2021 - powered by InR