rss
logo
 
zondag 24 maart 2019

Zie de maan schijnt nu even niet

Heden sneeuw, 3 cm was genoeg om alles weer wit te maken. 's Ochtends kwam de veearts om Cap van alle kanten te fotograferen voor het paspoort. Daar komt geen foto in maar een tekening en een beschrijving van haar signalement. Dat bevat in principe de aftekeningen, vlekken en haarwervels, maar in dat wollen vachtje dat Cap momenteel heeft is er geen haarwervel te ontdekken en het ziet er naar uit dat ze later veel lichter zal worden, tot grijs toe, dus ook het vlekkensignalement is een onzekere zaak. Ze heeft al een soort grijs brilletje om de ogen en grijs haar op de hals, dus het gaat die kant op. Ook Stracciatella moest worden geïnspecteerd op haarwervels. Bij een Appaloosa zoals Stratch hoeft de veearts de vlekken niet ook nog te tekenen, de registratieautoriteit ziet blijkbaar in dat daar geen beginnen aan is. Nou ja, beginnen nog wel, maar wanneer houdt het op? Haarwervels heeft ze trouwens ook in grote hoeveelheden, en één bruin vlekje tussen al die zwarte. Een uniek dier.

grijs

's Middags bleef de omgeving verborgen achter een dikke grijze wolk, waar nu en dan regen en/of sneeuw uit viel. Dat was jammer, en nog jammerder was dat die wolk er nu 's avonds ook nog hangt, want ik had me erop verheugd om een nachtelijke sneeuwrit bij volle maan te maken. Daar zijn vier factoren tegelijk voor nodig: 1) er ligt sneeuw 2) het is volle maan 3) de volle maan komt op een acceptabel tijdstip op 4) er zijn geen of maar weinig wolken zodat het licht van die volle maan ook inderdaad tot hier beneden doordringt.

Dat valt nog niet mee. Een paar jaar geleden zouden wij ook al eens zo'n maanverlichte rit maken maar toen hadden wij niet gekeken of er wel was voldaan aan factor 3. Eerlijk gezegd hadden we er helemaal niet aan gedacht dat de maanopkomsttijden nogal sterk kunnen wisselen. De sneeuw hielp toen wel wat maar het was toch echt donker in het bos, gelukkig dat de paarden wel tamelijk goed nachtzicht hebben. Maar we weten nu dat we moeten checken en vandaag kwam de maan op om 18.34 uur, dus dat was gunstig. Alleen die wolken. Voor morgen wordt helder weer voorspeld. Nu maar hopen dat de sneeuw het zo lang volhoudt, want een dik pak is het nu ook weer niet bepaald.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR